Hallo bloggers...last week zila ada buat kek coklat karamel versi kukus... selalunya buat kek coklat moist kukus jeakan...selalu ke??kihkih....tak selalu pun...bila mood 'kerajinan' tue terlebih .so buatla kek tu...
so aritu tetiba ternampakla resepi kek coklat karamel nie dekat resepi kat facebook...So disebabkan zila nie suka mencuba sesuatu yang baru...so kiter try jeala...Alhamdulilah percubaan kali pertama jadi gakla..
Ok, jom tengok resepi..
Bahan2 Kek Coklat
1 cwn serbuk koko
1 cwn susu cair
1 cwn susu pekat - saya letak 3/4 cawan susu
1 cwn gula - saya letak 1/2 cwn
1 cwn minyak masak
*semua bhn di atas gaul sebati dan masak atas api perlahan...
*rehatkan kejap bila bahan dah sebati...
Bahan B:
3/4 cwn tepung gandum
1 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat
1 sudu kecil (sudu kfc) baking powder
*semua bahan ni diayak
Bahan C:
4 biji telor (blender jer)- saya pukul guna tangan je sampai kembang
Cara2:
Satukan bahan B dan C ke dalam bahan A...
secara berselang seli n gaul ngan senduk jer...
dah sebati...ketepikan...
3/4 cwn tepung gandum
1 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat
1 sudu kecil (sudu kfc) baking powder
*semua bahan ni diayak
Bahan C:
4 biji telor (blender jer)- saya pukul guna tangan je sampai kembang
Cara2:
Satukan bahan B dan C ke dalam bahan A...
secara berselang seli n gaul ngan senduk jer...
dah sebati...ketepikan...
Untuk Karamel:
Bahan2:
2 sudu besar gula (ni utk loyang saiz 8")...
kalo guna loyang kecik gula sket, loyang besar gula byk la ye...
jadikan gula hangus supaya kek tak melekat pada loyang...
Bahagian atas (karamel):
1/2 tin susu cair- saya guna 250ml susu cair
50gm gula castor
1/2 sudu teh esen vanila
3 kuning telur
saya tambah 1 sudu besar tepung jagung
(kacau sebati lembut je...jgn sampai jd buih ye)
Bahan2:
2 sudu besar gula (ni utk loyang saiz 8")...
kalo guna loyang kecik gula sket, loyang besar gula byk la ye...
jadikan gula hangus supaya kek tak melekat pada loyang...
Bahagian atas (karamel):
1/2 tin susu cair- saya guna 250ml susu cair
50gm gula castor
1/2 sudu teh esen vanila
3 kuning telur
saya tambah 1 sudu besar tepung jagung
(kacau sebati lembut je...jgn sampai jd buih ye)
Cara2:
Tuang bahan karamel dlm loyang gula hangus td...Bila pengukus dah ready means dah mengelegak masukkan bahan karamel tadi..saya tutup loyang dgn aluminium foil supaya wap2nya tak masuk...kukus dalam 20 minit...selepas 20 minit @ selepas karamel dah masak bole la letak kan bahan2 kek tadi diatas karamel..Then kukus semula sehingga 1 jam or hingga masak...
Tuang bahan karamel dlm loyang gula hangus td...Bila pengukus dah ready means dah mengelegak masukkan bahan karamel tadi..saya tutup loyang dgn aluminium foil supaya wap2nya tak masuk...kukus dalam 20 minit...selepas 20 minit @ selepas karamel dah masak bole la letak kan bahan2 kek tadi diatas karamel..Then kukus semula sehingga 1 jam or hingga masak...
Ok bila dah masak , tunggu sehingga sejuk baru dipotong .sedap sgt rasanya manis2 karamel seimbang dgn rasa moist kek coklatnya..kek nie bole gak buat versi bakar tapi disebabkan zila nie takde oven aka belum beli lagi so versi kukus la jadinya...
Selamat mencuba... xoxo..
No comments:
Post a Comment